Ondernemen is geld zien in de gekste markten. Twee Amerikanen zagen de potentie in gifjes, bewegende foto’s, en hebben nu een zoekmachine en 24 miljoen dollar aan financiering.

We kennen ze allemaal van BuzzFeed en vroeger van MySpace: gifjes, bewegende foto’s van je favoriete tv-serie of sciencefictionfilm.

De plaatjes zijn misschien wel het summum van de huidige internetcultuur. Katten die lasers afvuren uit hun ogen of Jennifer Lawrence die “OH. HELL. NO!” roept. Kort, grappig maar niet altijd met een duidelijk belang of doel. Gifjes zijn de volgende stap van je emoties uitdrukken als woorden of emoji’s tekortschieten. Bijvoorbeeld als je het koud hebt of iets te vieren hebt.

Zoekmachine voor gifjes

Nu is er een startup die zijn verdienmodel baseert op deze veelal belachelijke plaatjes, die niettemin voorzien in een manier van communicatie. Over Donald Trumps haar bijvoorbeeld.

Hoewel het web vol staat met gifjes was er tot voor kort namelijk geen zoekmachine om precies díe te vinden die je wil hebben. Giphy brengt daar verandering in. 2015 was een recordjaar voor de startup: 95 miljoen unieke bezoekers kwamen maandelijks langs op de site. Vier keer meer dan het jaar ervoor.

Filmstudio's en het campagneteam van Hillary Clinton winnen nu advies in bij de mensen van Giphy over hoe ze de beste gifjes kunnen maken, die uiteraard zoveel mogelijk gedeeld worden. Volgende maand moeten de Oscar-uitreiking en de vijftigste editie van de Super Bowl live 'gegift' worden.

Beeldcultuur

Het verhaal van Giphy begint op een avond in 2012, schrijft Bloomberg. Oprichters Alex Chung en Jace Cooke zitten in het café en het gesprek komt op hoe gifjes schrijven en lezen gaan vervangen. De wereld schuift langzaam op naar een 'post-literaire' fase, waarin lezen en schrijven in onbruik zullen raken. De beeldcultuur wordt bepalend.

Tot hun verbazing is er geen zoekmachine voor gifjes. "Toen werd ik enthousiast", zegt Chung. "Je krijgt nooit de kans om iets als eerste te doen op internet. Alles is al gedaan."

Na wat programmeerwerk lanceren de twee hun site en krijgen meteen tienduizenden hits en niet veel later een aanbod van investeerders. In de voorbije jaren heeft Giphy maar liefst 24 miljoen dollar (21,9 miljoen euro) opgehaald en meer dan twintig werknemers aangenomen.

Doel met dat team en die zak geld is om eerst heel groot te worden. De potentie voor advertenties is aanwezig, maar Giphy wil daar nog niet over nadenken.

Waar de meeste startups een tekstje hebben op de about-pagina, maakte Giphy uiteraard een video met de nodige mindbending gifjes erin verwerkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl